Śniadanie daje moc!

W dniu 29 stycznia 2020 r. w naszym internacie odbyły się zajęcia kulinarne dla młodzieży. Zajęcia przygotowała Pani M. Miazga a ich temat nawiązywał do prawidłowego sposobu odżywiania w wieku dojrzewania. Skupiliśmy się na  śniadaniu, uważanym  za najważniejszy posiłek, który ma dostarczyć niezbędne składniki odżywcze oraz energię na resztę dnia.

Głównym źródłem energii dla mózgu jest glukoza. Brak śniadania może skutkować szybkim wyczerpaniem rezerw energetycznych i spadkiem stężenia glukozy we krwi, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia efektywności pracy i uczenia się. Śniadanie powinno zatem dostarczać zarówno łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko zaspokajają głód oraz wolniej trawione i wchłaniane na dłużej zapewnią źródło energii, jak również modulujących uczucie sytości do kolejnego posiłku białek i tłuszczu. My postawiliśmy na jogurt.

Jogurt to bardzo dobra przekąska, która połączona z różnymi dodatkami stanowi pełnowartościowy posiłek a dodatkowo zapewnia organizmowi odpowiednią odporność na bakterie czy wirusy. Poza tym, jest lekkostrawny i nie obciąża układu pokarmowego.

Wychowankowie mając do dyspozycji wiele dodatków, sami przygotowywali posiłek. Pobudzało to kreatywność naszych podopiecznych a swoboda wykonywania zadania przyczyniła się do rozwijania talentów kulinarnych.

Na koniec ze smakiem zjedliśmy własne fantazyjne śniadanie :-)

Autor: M.M.